Ervaringen deelnemers

Vakgenieten voor Vakgenoten, 
De Baak, Landgoed de Horst Driebergen

Geweldige sessie! Martin staat als begeleider in deze discipline op eenzame hoogte. Hij verlicht door diepte en verdiept door lichtheid, in volstrekte rust, eenvoud en ontvankelijkheid. Het is altijd weer een kado hem te mogen meemaken!
drs. Marck Oostra


Ik vond de sessie fijn en leerzaam. Natuurlijk helpen de locatie en het weer enorm, maar de workshop van Martin was erg goed. Met name de bewegingen vond ik heel mooi en met symboliek en geven erg veel rust. Het was bijna jammer dat we daar niet meer van hebben gedaan. Het was leuk om te merken dat er wat overeenkomsten zijn met Aikido, bijvoorbeeld hoe je goed moet staan, de energiebanen in je lichaam, het ‘meebewegen’ i.p.v. tegengas geven. Ik vond dat Martin heel makkelijk lesgeeft, zonder druk of haast.
Al met al een mooie ervaring dus!
Groet, 
Rosemarijn


Wat ik fijn vind aan de benadering van Martin is dat hij gericht is op het integreren van de nuttige en bruikbare elementen van Tai Chi in het gewone leven. Uiteindelijk heb je er dan het meeste aan immers! Hoewel je dat terwijl je bezig bent nauwelijks in de gaten hebt, blijkt aan het einde dat zjn les wel degelijk een opbouw heeft waardoor de hele groep aan het eind als vanzelf een volledige Tai Chi reeks staat uit te voeren. Ik heb genoten kortom ;-)
Hartelijke groet,
Janneke van Bockel


Het was voor mij een zeer waardevol initiatief van je en Martin deed dit zeer leuk en betrokken.
Daarnaast was jullie locatie, het weer en de groep buitengewoon plezierig. Ik ben vitaal huiswaarts gereden, zonder in mijn stuur te knijpen. ;-)
Iedereen harstikke bedankt voor de vitale middag.
Jacques Hoos


Met veel plezier deed ik afgelopen dinsdag mee aan de sessie van Martin Wessels. In de loop van ruim twintig jaar vormde zich een beeld van de inhoudelijke koers(en) van De Baak.  Vanwege de directe toepasbaarheid en het zelf ervaren neemt deze oefening in Tai Chi daarin een bijzondere plek in. Martin leerde ik kennen als een zeer authentiek en sympathiek begeleider. Mocht hij nog een korte beschrijving van wat we hebben gedaan beschikbaar hebben of kunnen noemen, dan houd ik me aanbevolen; als je op het web op zoek gaat, zie ik namelijk door de bomen het bos niet meer.  Stralend weer, gezelschap en omgeving hebben jullie natuurlijk niet helemaal in de hand, maar jij blijkt wat dat betreft toch constructieve lijntjes met het hogere te kunnen leggen. Veel dank voor jullie uitnodiging om aan deze bijeenkomst mee te doen.
Vrolijke groet,
Paul van Haaren


Weer genoten van Martin zijn wijsheden. De regels die ik zou willen geven is de bewondering voor zijn heldere/nuchtere wijze van duidelijk maken van zo'n veel omvattende krijgskunst. Een kunstenaar op zijn best! Leuk dat er veel mensen waren en heerlijk om te zien dat iedereen lekker ont-spannen werden van zijn workshop/beleving. 
Groeten en tot snel
Pieter sr.


De middag was buitengewoon inspirerend, maar de beste manier om te beschrijven wat het met me gedaan heeft: "toen ik kwam was ik moe, ik ben geeuwend aan de sessie begonnen, toen ik weer wegging zat ik boordevol energie en was van moeheid geen sprake meer". De tip in de file in de auto heeft zich al bewezen overigens. Ik vond het erg leuk om mee te doen en ik ben blij dat ik bij de genodigden zat.
Met vriendelijke groet, 
Liesbeth


Nogmaals dank voor de uitnodiging. Tai Chi sessie van Vakgenieten voor Vakgenoten, verzorgd door Martin Wessels, was voor mij een schot in de roos. Na een periode met veel stress kom ik gehaast aan tijdens de ontvangst. Nog geen 3 uur later rij ik uitermate ontspannen en opgeladen weg van de Baak in Driebergen. Dankzij Martin, met zijn onweerlegbare redenering over energie (Chi) en de bewijzen in de oefeningen. Knap dat wij allemaal in zo’n korte tijd rust en energie kregen en daarmee beter in balans kwamen. Een aanrader voor iedereen.
Met hartelijke groet,
Irene 


Het was een verrassende en ontspannende sessie met een sympathieke cursusleider. Een bijzondere ervaring om met een groepje totaal onbekenden, oefeningen met fysiek contact te doen.
Met vriendelijke groeten,
Mieke Stibbe


Het was weer een inspirerende middag in het mooie Driebergen! Dank weer voor de organisatie ervan.  Hieronder mijn evaluatie: 'Martin Wessels heeft ons op een hele inspirerende en nieuwsgierig makende manier meegenomen in de eerste beginselen van de TaiChi. Met humor en mooie verhalen heeft hij ons de weg gewezen wat Tai Chi voor je kan betekenen. De oefening aan het einde had voor mij nog veel langer mogen duren. Heerlijk was het. 
Hartelijke groet, 
Liesbeth  


Even een heerlijke terugblik op dinsdag. Zon, warmte en een prachtige omgeving. De groep komt relaxed bijeen, mens voor mens druppelt binnen. Dan naar buiten op de blote voeten in het gras. Tai Chi, een heerlijke (tweede) kennismaking. Deze Inspanning / ontspanning geeft zoveel energie! Martin praat op een humorvolle manier de oefeningen aan elkaar. Het loopt als vanzelf. Plots eindigen we met de 5 elementen, twee uur voorbij en een zeer fijne ervaring rijker. Een rustpunt in de week.
René


Martin nam ons buiten mee op een reis door ons lichaam waar we Yin en Yang ontmoetten.
Hij leerde ons de balans te vinden door de onbalans te voelen. In hele korte tijd deed hij ons rijkelijk ervaren wat Tai Chi mag zijn. Enthousiaste en aanstekelijke man! Ik ben nieuwsgierig gemaakt.

 
Ik vond het een fijne ervaring. Voor mij was het een feest der herkenning en een herinnering aan hoe simpel het kan zijn/is.
Groeten,
Pieter
 
 
Ook na een week kan ik de voldoening voelen als ik weer aan de workshop van Martin denk. Ik ben onder de indruk van de natuurlijkheid waarmee hij ons meenam in beweging, contact, aandacht en balans. Zonder expliciet op techniek in te gaan, deden we allemaal gewoon mee. Ook al was ik al met Tai Chi bekend, dit was een beleving die mij zowel inzichten als een vervuld gevoel, opleverde. De oefeningen waren ook een prima balans tussen individueel werk en het contact met anderen. Zonder er expliciet naar toe te werken, waren we na 2 uur helemaal klaar om een expliciet tai chi vorm gewoon te doen.
Hartelijke groeten,
Louise ArnoldBik
Baak Leiderschap Programma  

Hoe heb je het onderdeel 'lunch on the move - Tai Chi' ervaren en wat vond je van de begeleiding van Martin Wessels?
 
Afwisselend. Martin deed dit prima en op een aantrekkelijke wijze.


Martin weet waar hij het over heeft en draagt een aanstekelijke manier van zijn enthousiasme in zich om het perfect over te dragen. 

 
Rustige, deskundige begeleider die die laat zien en ervaren hoe je in balans kunt zijn


Zeer prettig intermezzo op een best wel heftige dag. Ik vond dat Martin Tai Chi heel praktisch les gaf en de link naar het dagelijks leven goed legde.


 Cursus Meridiaan Qigong/theorie 
met Bert Zandbergen & Martin Wessels

Even nog een reactie op de cursus Meridiaan/ Qigong/theorie. Evenals de 5-elementencursus, hebben deze drie weekenden weer helemaal aan mijn verwachtingen voldaan. Ik vind het bijzonder hoe Bert en jij theorie en oefeningen met elkaar verbinden. Hoe jullie uit de veelheid van informatie en materiaal die er is, een samenhangende cursus samenstellen, en dat op een manier dat het voor iedereen te begrijpen is.
Fijn is ook dat jullie open staan voor vragen en suggesties van de cursisten, waardoor alles een dynamisch karakter krijgt. Dank jullie wel!!
Ilse

                                                                  

Ik heb genoten van de cursus: het aanstekelijke enthousiasme van Bert, de humor van Martin en de prettige atmosfeer, die jullie beiden tot stand brengen. Ik heb veel geleerd ook. Ik heb een veel beter beeld gekregen van de meridianen en wat ze nu eigenlijk doen. Er zijn weer heel wat kwartjes gevallen!
De (koppeling naar) qigong-oefeningen en tips voor massage van bepaalde punten bij bepaalde klachten heb ik als zeer waardevol ervaren. Kortom: top-cursus en ik verheug me al op de terugkom-dag!
Sofie

 

Allereerst; het waren 3 bijzondere weekeinden. Bert weet de zo complexe en uitgebreide materie zo te verwoorden en samen te vatten, dat ze zeer goed te begrijpen is. Ook al geef je les en weet je het een en ander over Chi, wat is het dan geweldig om een beetje te kunnen begrijpen hoe dat prachtige systeem in ons lijf werkt. Geweldig. En dan sluiten de oefeningen van Martin daar prachtig bij aan. Ze versterken hetgeen Bert zo goed heeft uitgelegd. Je voelt dan ook echt dat de oefening invloed heeft op de loop
van de Chi en die loop verstekt/ kracht geeft.
Het was weer fijn, 
Marretje. 

 

Ik heb de opleidingen als heel verrijkend ervaren. De herkomst van de chinese geneeswijze, de opbouw naar de vijf elementen, de samenhang in de natuur, die verwant is aan de samenhang in ons lichaam. Dit gaf vele eye openers. Daarna de meridianen, waar ze lopen, wat ze doen, hoe je de meridiaanpunten kunt vinden en stimuleren en met welk resultaat. Daarnaast en ertussen alle Tai Chi, Qigong en meridiaanoefeningen die de theorie liet beklijven. Daardoor ging je opeens voelen waar het omging. Voeg daarbij de goede zorg voor iedereen, de aandacht en de gezelligheid. Een must voor iedereen die op dit terrein iets wil ervaren of wil doen met andere mensen.
Gré.


Terugrijdend naar Groningen duizelde mijn hoofd nog van alle indrukken, wat heb ik een hoop geleerd in deze cursus, en wat was het weer een rijk weekend. De eerste twee weekenden had ik het gevoel dat ik er echt helemaal niks van snapte, de informatie ging naar mijn idee het ene oor in en het andere direct weer uit (bij Du19?). Het afgelopen weekend echter ging het kwartje vallen, tenminste dat hoopte ik. Tot mijn verbazing stond ik vandaag iemand te vertellen wat je moet doen als je je rillerig voelt (en waarom) en legde ik uit waarom het heel dom is als je met koorts gaat sporten. Zo zie je maar weer, het een en ander is echt "blijven hangen". Ik vond het ook fijn dat er behalve aandacht voor de lesstof, ook ruimte was voor persoonlijke aandacht. (Heel erg bedankt Bert voor de tips!) De vragen die ik had zijn beantwoord en ik heb me als "nieuweling" geen moment onhandig, onwetend, of niet op mijn plaats gevoeld. Heerlijk dat er op een ontspannen manier werd les gegeven, dat er tijd voor stilte en innerlijke rust was (de oefeningen in stilte vond ik heel bijzonder), er ook gelachen werd om van alles en nog wat, allemachtig, het werd me bijna teveel om afscheid te nemen en daarna weer "gewoon" naar huis te gaan. Nee hoor, dat laatste lieg ik, het was heerlijk om weer naar huis te gaan met al die nieuwe kennis ergens sluimerend onder mijn hersenpan, met opgeladen batterijen en een warm hart. Heel erg bedankt, ook Carol natuurlijk voor haar inspirerende en warme aanwezigheid. Hartelijke groeten van Tineke en heel graag tot de volgende cursus. 
Tineke.

  

Chi Choice Vijf elementenopleiding  
M.m.v. Martin Wessels voor de Tai Chi & Qigong , Carol Timmermans voor de Tao Dance en Bert Zandbergen voor de theoretische ondersteuning. 

Het waren 6 heerlijke weekeinden in Lievelde. De combinatie van theorie (diepgaand maar/en goed te volgen voor iedereen) afgewisseld met taichi-oefeningen m.b.t. het element dat dat weekend behandeld werd, was een prettig geheel. De Tao Dance voegde voor mij zeker wat toe want je was dan even met heel iets anders bezig, het maakte je hoofd weer leeg en voegde een nieuwe dimensie toe aan de 5-elementen. 
Ook met de overige deelnemers was het fijn de weekenden door te brengen hoewel er nog wel wat gemopperd werd over de bedden in het klooster, maar dat gold zeker niet voor iedereen....
De 6 weekenden zijn de moeite waard, wij (de eerste groep) willen zelfs een vervolg, 
dus... DOEN
Ada 


Afgelopen zondag was het de afronding van de cursus de vijf elementen, theorie, praktijk en tao dance. Was weer bijzonder. Ik kan iedereen die in een korte tijd iets meer over de vijf elementen en de daarbij behorende oefeningen en hoe deze in te zetten, aanraden deze cursus te volgen. Het is zeer de moeite waard. Dat wat wordt aangereikt nodigt je uit om je hierin verder te gaan verdiepen. Zelf kom ik uit een andere discipline (yoga), hetgeen niet als een bezwaar voelde. Er is een goede balans tussen theorie en praktijk, waarbij ook de dans van Carol je uitnodigt om creatief met de elementen om te gaan.
Carol, Bert en Martin bedankt. We zien elkaar vast nog wel weer in de toekomst.
Rineke 

 

Vanaf september 2007 t/m mei 2008 heb ik de 5 elementen opleiding bij Martin Wessels gevolgd. In de opleiding wordt vanuit de filosofie van de 5 elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde de verbinding gelegd tussen al wat is. De 5 elementen, te weten water, hout, vuur, aarde en metaal kunnen onderling en met alle aspecten uit het leven worden verbonden. Aspecten zoals emoties, seizoenen, kleuren etc. krijgen daardoor een heel andere betekenis. De onderlinge verbondenheid is de les die hieruit is op te maken. Het een staat niet los van het ander. Zeer leerzaam en boeiend tegelijk. Ook omdat als onderdeel van de opleiding de 5 elementen theorie door de acupuncturist Bert Zandbergen enthousiast werd verhaald. Als oefening stond de 5 elementen oefening "de Ontluiking" centraal. Daarnaast werden verschillende Qi Gong oefeningen aan de elementen gekoppeld. Ook het onderdeel Tao Dance kwam aan bod. Al met al zeer afwisselend. Dit alles vormt een goed beeld van de mogelijkheden binnen de 5 elementen leer. 
Pieter  


Workshop tijdens 'inspiratiedag' Amsterdam

Martin, de enige mannelijke docent van de dag, staat voor een kleine 30 man. Dat wil zeggen: allemaal vrouwen en daadwerkelijk 1 man. We slepen ze er wel doorheen, spreekt hij zijn enige seksegenoot bemoedigend toe. Een les met de knipoog van een professional die weet wat hij doet. Belangrijker nog: die weet hoe hij het anderen kan uitleggen. Met zijn rijke beeldspraak laat hij de groep vloeien in de bewegingen van taiji. Beweeg je bekken vrij, denk aan een schaal vol water: laat het water niet over de rand komen. Met de handen worden denkbeeldige ballen gevormd, tennisballen, skippyballen, maakt niet uit. De vorm an sich is niet belangrijk, Martin zelf heeft de vorm meer en meer losgelaten gedurende de jaren. Het doel van taiji is het bewaken van je gezondheid. Verbinding maken. Het totaal voelen. Hij spreekt over eerbied (respect is te zwak uitgedrukt) voor hetgeen waar je doorheen beweegt. Maak er geen automatisme van. Blijf alert! Check je houding! En ook: kijk niet naar beneden, vertrouw je voeten, ze zijn er straks nog hoor. De groep is onder de indruk van de les en van de man. Met zijn Finkershumor enerzijds en met grote professionaliteit anderzijds heeft hij de lachers op zijn hand brengt hij inhoud over. Dat is nou balans. Oosterse taiji-filosofie met Oost-Nederlands relativeren.
Helen Bouwhuis