Martin Wessels

Algemene Informatie
Martin Wessels (1957) is al vele jaren een drukbezet en veelgevraagd docent. Door zijn toegankelijke, eenvoudige werkwijze is hij in staat elke groep enthousiast te maken en tot bewegen te motiveren. Met Chi Choice geeft hij o.a. trainingen voor het bedrijfsleven.

Zijn Tai Chi Choice workshops en trainingen worden steeds bekender en kenmerken zich door toepasbaarheid, herkenbaarheid, relativeringsvermogen en vooral humor.Zijn streven is het beste uit de schatkamers van verschillende oosterse culturen terug te vertalen naar de westerse denkende en levende mens.

Martin Wessels aan het woord:
In het voorjaar van 1986 begon ik samen met mijn toenmalige leraar heel kleinschalig (en veel te snel!) met het lesgeven in de Yang-stijl Taijiquan (Tai Chi Chuan). In mijn regio waren er slechts enkele lesgevers waarvan ik de minst ervarene was omdat ik daarvoor slechts enige jaren les had gehad. Mijn basis voor wat ik nu doe ligt echter wel in deze periode. Hoewel ik met veel plezier voor een klein groepje lesgaf besloot ik me verder te bekwamen en ging "shoppen" in den lande.

Zo kwam ik in 1987 in contact met (de in mei 2008 overleden) Jan Kraak uit Hardenberg. Deze propageerde een andere manier van werken dan dat ik tot op dat moment gewend was. Sleutelwoorden waren o.a. toegankelijkheid en eenvoud. Dit sprak mij bijzonder aan.

                   
Jan Kraak & Martin Wessels

Met Jan deelde ik al snel de opvatting dat beoefening van Taiji een speels en creatief karakter kan hebben en er ontstond een samenwerkingsverband. Deze manier van werken bleek enorm aan te slaan en praatte zich snel rond met als gevolg een enorme belangstelling voor cursussen.Een van de kenmerken was, dat iedereen werd aangemoedigd zijn of haar grenzen te erkennen vóór ze te verleggen en te overschrijden. Zo werden grenzen juist vaak verlegd! Onder meer voor deelnemers met bewegingsbeperkingen of mensen met klachten als bijvoorbeeld fybromyalgie* was dit vaak letterlijk een verademing.

Onderzoeken, ontdekken, aanpassen aan waar nodig, spelen met beweging, geen competitie en het delen van ervaringen waren de motto's. Kritiek was er ook, enkele traditioneel geschoolde Taijiquan puriteinen noemden onze benadering "bejaardengymnastiek" misschien wel goed voor de ontspanning maar verder van generlei waarde. Vereenvoudigd werken is echter alleen mogelijk als het gepaard gaan met gedegen onderzoek naar fysiologische en energetische processen. Bovendien is het leren ontspannen een ware kunst op zich en is voor velen een absolute voorwaarde, zo niet noodzaak, die ten grondslag ligt aan herstel.
Er werd dan ook steeds meer melding gemaakt van positieve veranderingen bij deelnemers.
 
Tai Chi Tao
Tot eind jaren negentig gaf ik les in "Tai Chi Tao" zoals Jan het had gedoopt.
Met mijn bejaarde Skoda, later een z.g.a.n. Zastava en weer later een Fiatje Panda reed ik onvoorstelbaar veel kilometers per week. Tijdens deze periode jaren tufte ik van Enschede naar o.a. Apeldoorn, Brummen, Dieren, Eerbeek, Empe, Haaksbergen, Hengelo, Meppel, Velp, Zevenaar en incidenteel nog veel verschillende andere plaatsen. Hoewel "de loop der tijd" mijn ontwikkeling een geheel eigen kant opstuurde bleef ik contact onderhouden met Jan Kraak. Bijzonder aan hem was dat hij vele zaken aan de kaak stelde door zijn kritische benadering. Als researcher droeg hij ook vaak mogelijke oplossingen aan voor specifieke gezondheidsklachten. Hoewel niet iedereen het altijd met hem eens was, is dit wel een voedingsbodem voor discussie en dialoog gebleken.
 
Mijn persoonlijke belangstelling voor Taijiquan en later het brede gebied van Qigong bleef wel intact. Zo bleef ik dan ook trainingen en workshops op dit gebied volgen. Mijn eerste workshop was in 1987 met Bun Piac Chan via de Stichting Taijiquan Nederland. Hij onderwees o.a. Tai Chi stok en Qigong. Door de tijd heen bleef ik trainingen en workshops volgen bij verschillende meesters en leraren waaronder o.a. Bruce Kumar Frantzis, Yang Jwing Ming, Lam Kam Chuen, Tang Wei, Wang Yan e.v.a. De prikkel een van hen specifiek te willen blijven volgen bleef echter achterwege.
 
                                                          
                                                          Taiji stok met BP Chan 1987

Ondanks
mijn overeind gebleven interesse in het klassieke Taijiquan werk ik binnen mijn lessen en trainingen nauwelijks met aspecten als pushing hands, vorm of wapensets. Het doorgeven van de verschillende facetten van de traditionele Yang-stijl (waarmee ik ben begonnen) heb ik al in 1987 losgelaten.

Mijn allerbelangrijkste leerschool door de jaren bleek vooral het werken met een enorme diversiteit aan mensen in veel verschillende situaties. Het werken met ouderen tot en met kinderen, voor patiëntenverenigingen tot en met groepen managers verschafte en verschaft een enorme en waardevolle bron aan informatie. Dit heeft geresulteerd in een geheel eigen werkwijze en veel verschillende werkvormen.
Ook ben ik mezelf steeds meer gaan specialiseren in het werken met de Vijf elementen.

 
 
        

Chi Choice ontstond in november 1996. Mijn manier van werken heb ik eind jaren 90 "Tai Chi Choice" genoemd. Het idee achter Tai Chi Choice is dat we vele keuzes hebben in hoe we met onze Qi (Chi) omgaan en dat er vele wegen zijn om Yin & Yang in balans te brengen. Hiernaast is er een directe relatie naar mijn bedrijfsnaam. Het is bijzonder prettig te vernemen dat ook veel traditioneel geschoolde Taijiquan beoefenaren (of zij die zich bezig houden met andere disciplines) zich kunnen vinden in mijn werkwijze na te hebben kennisgemaakt met mijn benadering. Doorgaans verdwijnen eventuele vooroordelen dan ook als sneeuw voor de zon. Zelf heb ik gekozen voor een andere aanpak waarbij vele basisprincipes uit de Taijiquan traditie overeind blijven, het pad weliswaar anders wordt bewandeld maar de toewijding eveneens zeer groot is. Het een kan zich dan ook uitstekend verenigen met het ander en aanvullend werken. Tai Chi Choice streeft naar een zo groot mogelijke bruikbaarheid van deze principes door ze zo direct mogelijk terug te vertalen naar dagelijkse situaties.
Voor meer informatie over Martin Wessels, Qi Gong en Tai Chi Choice
kunt u contact opnemen met: info@chichoice.nl