Meditatief lopen

Het Meditatief lopen heeft een enorm verstillend karakter en gaat voorbij elke vorm van automatisme. 
Door de rust in elke beweging wordt elke stap heel bewust ervaren. Het verbindt "buitenwereld" en "binnenwereld" met elkaar doordat we via de handen "energetisch contact" maken met alles wat ons omringt. 
Zo worden we ons bewust hoe we zelf deel uitmaken van dit grotere geheel. Door de cadans (ritmische maatgang) voltrekt dit proces zich snel en volstrekt natuurlijk. 

Hierbij is ons vertrekpunt ons eigen midden hetgeen ook het gebied is waar we naar terugkeren.
Elke beweging wordt aangestuurd via verplaatsing van het bekken.De workshops zijn toegankelijk voor iedereen, ook voor geinteresseerden met geen of weinig ervaring. Werkzaamheid en eenvoud kunnen dan ook heel erg goed samengaan!

Yin/Yang 6 richtingen en de verschillende Meditatieve loopvarianten kunnen weer op een prachtige manier samensmelten.

Werkzaamheid
Bij beoefening van zowel YY 6 richtingen Qigong als de Meditatieve loopoefeningen is er melding gemaakt van o.a: Een beter concentratievermogen, een grote innerlijke rust, een betere coördinatie, minder fysieke spanningen en hieruit voortvloeiende voordelen (rustiger adempatroon, betere bloedcirculatie enz.) Hoewel het effect vaak direct tastbaar is, is het met regelmaat oefenen van invloed op de duurzaamheid van de resultaten.

Groot voordeel ten opzichte van veel andere Qigongmethodes is de laagdrempeligheid van de stof.
Ook voor lesgevers kan het aanleren en eigen maken ervan iets wezenlijks toevoegen!

Deze vorm maakt onderdeel uit van het boek "Meditatief lopen en Yin-Yang 6 richtingen Qigong" en is tevens op DVD verkrijgbaar. Kijk voor bestelgegevens bij de webshop.

               
 
Referentie Meditatief de paden op, de lanen in
Door: Kitty van Gerven
Bron: Dagblad Tubantia

OOTMARSUM - Iedereen met twee gezonde benen kan het. En steeds meer mensen doen het ook. Het aantal recreatieve wandelaars, dat de stevige stappers aantrekt voor een al dan niet georganiseerde (lange-afstands)tocht, is de laatste vijf jaar verdriedubbeld en loopt inmiddels tegen het miljoen. Maar ook vele anderen (her)ontdekken massaal de benenwagen als de ideale manier van sportief onthaasten.

Dat zo'n wandeling tegenwoordig meer om het lijf kan hebben dan het obligate rondje over de platgetreden paden, bleek gisteren wel tijdens het Kuierfestival in het Openluchtmuseum Ootmarsum. In maar liefst zeven workshops kon het publiek kennismaken met allerlei nieuwe wandelvormen, variërend van nordic walking tot meditatief of geomantisch wandelen. Hoewel het bezoekersaantal op dit eerste wandelfestival, georganiseerd door het openluchtmuseum in samenwerking met Kunst & Cultuur Overijssel en Zinweb.nl , slechts tot een driehonderd beperkt bleef, toonden de meeste deelnemers zich enthousiast over de vele mogelijkheden die er te ontdekken vielen.

"Nooit geweten dat het zo ook kon", reageerde Marjo Engbers na afloop van de workshop 'meditatief lopen'. Samen met vier anderen had de Ootmarsumse, die zelf als instructrice nordic walking met groepen op pad gaat, zich kort daarvoor geoefend in de vloeiende tai chi-bewegingen tijdens het lopen. Dat de groep tijdens de hele workshop hooguit tien meter vooruit was gekomen, deerde de sportieve wandelinstructrice niet in het minst. "Dit werkt echt heel rustgevend."

Volgens tai chi-leraar Martin Wessels, die het meditatief wandelen, of tai chi choice, zoals hij de methode noemt, zelf ontwikkelde, komt dat door de specifieke manier van verplaatsen: "Heel langzaam, met gebogen gewrichten en bewegingen, die alleen door het bekken worden aangestuurd. Daardoor beleef je wat je doet, je krijgt weer gevoel voor je lichaam en voor de buitenwereld. Je verbindt als het ware jezelf als microkosmos met je omgeving, de makrokosmos. En dat geeft rust.