Vijf Elementen Qigong

Vijf elementen
Het werken met de Vijf elementen of Veranderingsfasen kan op vele manieren in beweging gestalte krijgen. De Vijf elementen zijn: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Elke element heeft zijn eigen specifieke kenmerken en bewegingsvormen. 

Kenmerkend voor deze Qigong is dat het kan bestaan uit zowel Jing Gong (meditatieve, passieve Qigong), Dong Gong (dynamische Qigong) of een combinatie van beiden. Passief wil hier zeggen dat er sprake is van innerlijke activiteit (Qi-beweging) zonder dat er bewust uiterlijke beweging wordt toegevoegd. Bij de dynamische Qigong vinden we in de beweging terug hoe de energie zich in de natuur manifesteert, dat wil zeggen: zich concentreert, omlaag gaat, stijgt, zich uitbreidt en stabiliseert. De oefenstof heeft een zeer gunstige invloed op de bloed en energiecirculatie.

De bewegingen zijn eenvoudig aan te leren, ook voor mensen met weinig of geen ervaring. Voor beoefenaren van Tai Chi en/of andere disciplines en voor iedereen die meer inzicht wil verwerven in de werking van de werking van de Vijf Elementen gekoppeld aan beweging is deze Qigong ook interessant.

Vele varianten
Er zijn zoals gezegd vele manieren om te werken met de Vijf elementen. Gemeenschappelijk kenmerk van de Qigong waarmee ik graag werk is dat ze allen op een kleine ruimte zijn uit te voeren, zelfs ook zittend. Hoewel er ook zeer complexe vormen en oefeningen bestaan ben ik altijd op zoek naar eenvoud; eenvoud en werkzaamheid kunnen zeer goed samengaan!

In de afgelopen jaren ontdekte ik vormpjes met namen als "de Harmonie" en "de Vijf Wielen" en ontwikkelde ik zelf "de Schatkamer van Jade" en "de Ontluiking" die (en dat doet me veel deugd!) door steeds meer mensen met plezier worden beoefend. Lukas Kasenda heeft mij toestemming gegeven om workshops en cursussen te verzorgen in Nederland & België m.b.t het doorgeven van zijn systeem.